Veelgestelde vragen

De hond

Meestal is de hond niet zindelijk bij aankomst in Nederland. Bij een adoptie vanuit een gastgezin in Nederland is er al een begin gemaakt met zindelijkheidstraining.

Jazeker, de hond komt in Nederland aan met een Europees paspoort.

Nee. Sommige rescuers oefenen wel met de hond maar veelal is hier geen tijd voor.

Nee. In Roemenië verblijft de hond veelal in een asiel en wordt het thuisblijven niet geoefend. Pas als de hond in Nederland is kan hier mee begonnen worden door het langzaam op te bouwen (net als met een pup).

Hier valt niets over te zeggen. Vanuit het karakter zal de ene hond wat meer blafferig zijn dan de andere maar aangezien de hond veelal in een asiel verblijft is dit niet te beoordelen.

De leefsituatie in Roemenië is niet te vergelijken met die in Nederland. De honden daar kennen geen huissituatie zoals wij dat hier kennen, ze leven veelal in een donkere en koude shelter met veel honden bij elkaar. Hoe de hond zich zal gaan gedragen in een huissituatie is vooraf lastig te zeggen en hier kunnen wij dan ook geen garanties op geven. Het is en blijft een levend dier die in iedere situatie ander gedrag kan gaan vertonen.

Daarom hebben wij als regel dat we geen volwassen honden plaatsen bij kinderen onder de 12 jaar. Een uitzondering hierop zijn pups die nog geen hard leven in een shelter achter de rug hebben en dus nog niet veel hebben meegemaakt.
Het bestuur van Stichting Help een Hond beslist hier over.

De situatie in de shelter in de Roemenië is niet te vergelijken met die hier in Nederland. Het is vaak onbekend of de asielhond met katten kan. Van sommige honden weten we het omdat ze in Roemenië in een meer huiselijke omgeving worden opgevangen, maar dit gebeurt slechts sporadisch.

In de praktijk geeft het weinig problemen maar garanties kunnen hier niet op gegeven worden.

De hond krijgt in de shelter in Roemenië geen bepaald merk voer, het is maar net wat er voor handen is en er zijn ook dagen bij dat ze helemaal niets krijgen omdat er simpelweg niets is. Vaak zijn dit geen brokken maar goedkoop restvlees met brood waar een soort bouillon van wordt gemaakt.

We adviseren om de hond in Nederland wel A-merk voer te geven omdat daar gegarandeerd de juiste voedingsstoffen inzitten die hem helpen gezond en sterk te worden. Een brok met kip of lam wordt aangeraden i.v.m. lichte verteerbaarheid.

De hond wordt in Roemenië getest op:

 • Parvo
 • Hartworm
 • Anaplasma
 • Distemper (tekenziekte)
 • Erlichia (tekenziekte)
 • Lyme (tekenziekte)

Leishmania is een zandvlieg die alleen in warme gebieden zoals Griekenland en Spanje voorkomt. Het heeft dan ook geen nut de Roemeense honden hier op te testen.

Helaas willen Nederlandse dierenartsen hier nog weleens op testen bij een buitenlandse hond en u ervan overtuigen dat dit echt nodig is. Laat u dit niet aanpraten.

De hond heeft alle noodzakelijke inentingen in Roemenië gekregen. In principe hoeft u het eerste jaar na aankomst dan ook geen dierenarts te bezoeken, in ieder geval niet voor de standaard controle/inenting.

We merken dat veel dierenartsen het nodig vinden om een buitenlandse hond nogmaals te controleren en soms zelfs opnieuw in te enten. Laat u dit a.u.b. niet aanpraten, het opnieuw enten van de hond kan zelfs levensbedreigend zijn omdat hij teveel entingsstoffen in zich krijgt.

Bij twijfel kunt u ons altijd contacteren en om advies vragen.

Dit gedrag is normaal voor een hond die net een lange reis achter de rug heeft en moet wennen aan zijn nieuwe leven. Vergeet niet dat deze honden een rugzak vol met nare ervaringen met zich meedragen. Bij de ene hond is deze rugzak voller dan bij de ander. De ene hond stapt vol zelfvertrouwen de bus uit en de ander heeft een lange tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

De ene hond zal na een paar dagen al los beginnen te komen waar het bij de ander soms maanden of jaren kan duren. Van u als adoptant wordt verwacht dat u de hond de tijd geeft en niets overhaast, dat kan juist averechts werken. Rust en regelmaat zijn de sleutelwoorden hier.

Wanneer u verwacht dat de hond binnen enkele weken volledig geaard is en probleemloos meedraait raden wij u aan om geen buitenlandse hond te adopteren. Dit klinkt misschien hard en bot maar niemand, en vooral de hond niet, is er bij gebaat om de hond kort na aankomst te moeten verhuizen naar een ander gezin omdat het toch te lang duurt. In de meeste gevallen zijn buitenlandse honden geen kant-en-klare honden.

Het is aan te raden om met de hond naar een (puppy)cursus te gaan. U moet hier echter wel mee wachten totdat de hond goed gewend is aan zijn nieuwe leven, dit kan weken of maanden duren.

Kies voor een cursus waar beloond ipv gecorrigeerd wordt en ervaring met honden uit het buitenland.

Sommige honden uit het buitenland kunnen nooit loslopen omdat ze ontsnappen en niet terugkomen, dit zit in hun aard.

Sowieso is het de eerste maanden verboden om de hond los te doen, het risico op ontsnappen is te groot. De hond is nog niet aan u en zijn nieuwe omgeving gewend en kan van alles nog schrikken. Het vertrouwen naar u is er misschien nog niet en hij zal dan ook niet naar u toekomen wanneer hij los loopt.

Mocht u na een paar maanden willen gaan oefenen met loslopen raden wij ten zeerste het gebruik van een gps-tracker aan. Deze is via ons met een leuke kortingscode te bestellen.

 

De adoptie

Stichting Help een Hond draait volledig op vrijwilligers. Doorgaans proberen we binnen enkele dagen contact met u op te nemen, maar door drukte kan dit soms langer duren.

De adoptiebijdrage is € 350 euro + een (vrijwillige) bijdrage voor een sterilisatie of castratie van € 25 euro voor een hond in Roemenië.
(voor reserveringen verzonden per 1-1-2021)

De opbouw van deze bijdrage is voor iedere hond anders. Een globale inschatting is als volgt:

 • Ontworming voor vertrek: €12,50
 • Ontvlooien voor vertrek: €8,50
 • Rabiësenting: €6,50
 • Gardiatest: €15,50
 • EU Paspoort/chip: €21
 • Bloedtesten (4 XD-test): €31
 • Inenting (DHPPiL en DHPPiL4): €21
 • Castratie/sterilisatie: €40-70 (afhankelijk van gewicht en geslacht)
 • Consult dierenarts: €10,50
 • Transport: €100
 • Eventueel binnenlands transport naar het centrale vertrekpunt: €200 (per bus)

Een pup kent geen kosten voor castratie/sterilisatie maar de overige kosten zijn over het algemeen hoger aangezien zij meer dierenartscontroles nodig hebben in de eerste maanden, deze extra kosten nemen we niet mee in de adoptiebijdrage.

Ook wanneer blijkt dat een hond extra medische zorg (en dus extra kosten) nodig heeft wordt dit niet doorberekend in de adoptiebijdrage.

Halsband, lijnen en tuigen worden door ons verkocht bij de aankomst.

Qua hondenvoer wordt een brok met kip of lam aangeraden i.v.m. lichte verteerbaarheid. Dit kan het beste van een a-merk zijn omdat daar gegarandeerd de juiste voedingsstoffen in zitten.

Daarnaast natuurlijk de normale spullen zoals een voerbak, drinkbak, lekkere warme mand, speeltjes en lekkere snacks.

Jazeker, nazorg vinden wij juist heel erg belangrijk omdat de periode na de aankomst van de hond de meest spannende tijd is.

Mocht u met een vraag zitten aarzel dan ook niet om ons te appen of te mailen op nazorg@helpeenhond.nl. Door onze ervaring kunnen wij u snel van antwoord voorzien.

Mocht het gebeuren dat de hond echt niet op z'n plaats is en onze tips niet helpen gaan we opzoek naar een andere plek voor de hond.

Tot die plek gevonden is vragen wij u de hond op te vangen. Wij hebben helaas niet de mogelijkheid om de hond meteen ergens anders te plaatsen, wij vragen hier uw begrip voor.

 

Veiligheid

Ja, dit is zelfs verplicht!

U moet zich realiseren dat de honden uit de shelter niets gewend zijn. In hun leven hebben ze niet veel anders gezien dan een shelter en iemand die af en toe wat voer komt brengen. Sommige honden hebben ook een nare ervaring door de hondenvanger die hen gevangen heeft en naar de shelter heeft gebracht. Niet zo vreemd dus dat ze bang zijn voor dingen die ze nog nooit hebben gezien maar voor ons zeer normaal zijn zoals fietsers, vrachtwagens, rennende/gillende kinderen, vuilnisbakken, wapperende vlaggen, slingers, hoge gebouwen, etc.

Wanneer de hond hier bang voor is en dit tegenkomt zal hij maar één willen en dat is rechtsomkeer maken en weggaan. Veelal doen honden dit door naar achteren te trekken. Wanneer de hond alleen een halsband om heeft zal hij hier gemakkelijk uit ontsnappen. Ook met de tuigen uit de dierenwinkel is ontsnappen zeer gemakkelijk. Wij noemen dit ook wel de uitstaptuigen aangezien het slechts een kwestie van naar achteren leunen is en het tuig kan zo over de kop getrokken worden.

De anti-ontsnappingstuigen die wij verkopen bij het ophalen van de hond én verplicht stellen bij de adoptie hebben een extra borstband. Deze band voorkomt dat het tuig over de kop van de hond kan, het biedt een extra veiligheid bij de buik. Daarnaast verplichten wij het lopen met twee lijnen, één om de martingale halsband en één om het anti-ontsnappingstuig. Mocht er één lijn losschieten, dan zit de hond altijd nog vast aan de andere. Tevens raden wij het gebruik van een polslus sterk aan. In onze winkel ziet u de werking van dit simpele maar vernuftige product.

Een GPS-tracker wordt bevestigd aan de halsband van de hond en zorgt ervoor dat de hond altijd te traceren is. Dit is zeer aan te raden voor angstige honden maar eigenlijk raden wij het gebruik van de tracker bij iedere hond aan. Er kan immers altijd wat gebeuren en het vergemakkelijkt de zoektocht naar uw hond enorm. Op uw telefoon ziet u real-time waar de hond zich bevindt. Zoekteams met speurhonden zijn hierdoor niet meer nodig.

De tracker die wij aanraden is van het merk Tractive. Mocht u een hond via onze stichting hebben geadopteerd of gaan adopteren hebben wij een mooie kortingscode van 20%. Neem hiervoor even contact met ons op.

In de tracker bevindt zich een simkaart. De maandelijkse kosten voor het gebruik van de tracker liggen rond de €4-5 (afhankelijk welk abonnement u afsluit en voor welke duur).

Meer informatie kunt u vinden op de website van Tractive.

 

De reis naar Nederland

Tijdens de reis vanuit Roemenië naar Nederland worden de honden niet uitgelaten in verband met eventueel ontsnappingsgevaar onderweg. We moeten er niet aan denken dat een hond ontsnapt op een parkeerplaats naast een drukke snelweg.

In het verblijf van de hond is een puppypad aanwezig die urine opneemt, deze worden tijdens de reis regelmatig verschoond. In de ruimte waar de honden verblijven is een ervaren persoon aanwezig die de honden continu monitort.

De honden worden niet gewassen. De leefomstandigheden in Roemenië zijn niet te vergelijken met die in Nederland.

Wees ook voorzichtig met het te snel wassen van de hond nadat deze in Nederland is aangekomen. Zeer waarschijnlijk heeft hij nog nooit een wasbeurt gehad en kan dit als zeer beangstigend worden ervaren, iets wat je de hond niet aan wil doen nadat deze nog vol in de gewenningsfase zit van zijn nieuwe leven.

De honden worden vervoerd met een ervaren en gecertificeerd transporteur. Gedurende de reis verblijven ze in ruime hokken en worden de matjes waar ze op liggen regelmatig verschoond.
Het filmpje hieronder geeft een goede impressie:

Nee, deze transporteur rijdt op frequente basis vanuit Roemenië en doet daarbij meerdere stichtingen in meerdere landen aan. Ze vertrekken op donderdagavond vanuit een centraal punt in Roemenië en hebben vervolgens meerdere stoppunten in Duitsland, Nederland en België. In 95% van de gevallen is de aankomst voor de honden van onze stichting op zaterdag.

 

Stichting Help een Hond

Nee, wij zijn een stichting die volledig draait op vrijwilligers. Vanzelfsprekend hebben wij geen commercieel belang, dat wil zeggen dat wij geen geld verdienen en zelfs geen vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden.

Wij zijn een transparante stichting en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tevens is Stichting Help een Hond door de Belastingdienst geregistreerd als een ANBI (een Algemeen Nut Beogende Instelling) onder het fiscaal nummer 8600 03 085.

Zo bent u er van verzekerd dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen.

Tenslotte heeft de NVWA aan Stichting Help een Hond de registratie “Handelaar in levende diersoorten” (zoals bedoeld in artikel 8.7. van de Regeling handel levende dieren en levende producten) verleend. Het bij deze registratie behorende EG nummer is 320729.

De stichting draait op donaties en het kleine beetje geld dat overblijft met de verkoop van producten en adopties wordt volledig gebruikt om ons doel en missie te bewerkstelligen:

 • Het verminderen van het aantal geboorten van honden en katten in Roemenië door middel van het bieden van financiële hulp bij sterilisaties en castraties;
 • Het verbeteren van het leven van Roemeense honden ter plaatse door het bieden van financiële hulp zoals het betalen van medische kosten, het zorg dragen voor voer ter plaatse en andere benodigde goederen.

Tevens is Stichting Help een Hond officieel door de Belastingdienst geregistreerd als een ANBI (een Algemeen Nut Beogende Instelling), onder het fiscaal nummer 8600 03 085.
Zo bent u er van verzekerd dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen (door het publiceren van jaarverslagen).

Al onze vrijwilligers werken op vrijwillige basis en ontvangen hier geen vergoeding voor.