De impact van de verhuizing voor een Roemeense rescuehond naar zijn thuis in Nederland is enorm. Vaak heeft de hond een naar verleden en is het vertrouwen in mensen wankel. Na een lange, stressvolle reis komt de hond in een vreemde omgeving met vreemde mensen. Ons land is veel drukker bevolkt dan Roemenië met veel verkeer, fietsen, brommers, mensen, kinderen en aangelijnde honden op straat. Daarbij is het leven in een huis meestal onbekend. Dat begint al bij de spannende voordeur. Een laminaatvloer of tegels zijn glad en door het geluid van trippelende pootjes voor veel honden spannend, er zijn vreemde geluiden, rare elektrische apparatuur en er lopen buiten misschien mensen langs het huis..
Uw hond is door de nieuwe situatie gespannen, teveel stress kan zorgen voor gedragsproblemen welke we willen voorkomen.
De eerste periode met uw rescuehond is heel bijzonder en zult u waarschijnlijk nooit vergeten. Als alles goed verloopt zult u ervaren hoe uw hond langzaam ontdooit, zelfvertrouwen krijgt en gaat genieten van alles wat wij heel normaal vinden voor een huishond: aandacht, liefde, spelen, wandelen, comfort.. Realiseer u dat het tijd en geduld van u kost voor het zover is. De eerste periode heeft uw hond veel rust en steun nodig en zal hij in zijn eigen tempo zijn nieuwe wereld moeten ontdekken. Positieve ervaringen zijn hierbij erg belangrijk voor uw hond.
Zorg voor een plek in huis waar uw hond zich terug kan trekken en met rust wordt gelaten. Geef hem aandacht als hij daarom vraagt. Een vaste dagelijkse routine en voorspelbaarheid helpen de hond om te ontspannen.
Voorkom aanloop van buren, familie en anderen. Iedereen is natuurlijk benieuwd naar uw nieuwe gezinslid, maar drukte en vreemde mensen over de vloer in de eerste periode is niet in het belang van de hond.
Laat de hond niet gelijk alleen, ook niet voor de nacht. Als u echt niet wilt dat de hond bij u op de slaapkamer slaapt, kunt u de eerste nachten bij de hond in de huiskamer slapen.
De grote vreemde buitenwereld is meestal erg spannend. Wees in het begin extra alert op ontsnappingsgevaar. Vaak is het voldoende om de eerste dagen de hond zijn behoefte in de tuin te laten doen. Lijn hierbij de hond wel aan! Als u naar buiten gaat houdt dan de afstand klein en loop steeds dezelfde route.
Langzaamaan kunt u de wereld van de hond groter maken. Houdt hierbij goed in de gaten hoe hij op nieuwe omstandigheden reageert. Doe een stapje terug als u merkt dat de hond gespannen of overprikkeld raakt.
Dit zijn globaal de belangrijkste adviezen voor de eerste periode. We adviseren met klem om u vooraf goed te verdiepen hoe u uw hond het beste kunt begeleiden. Niet alleen voor de eerste weken, maar ook voor de periode erna. Er is hierover veel informatie voorhanden. Onder ‘leestips’ hebben we een aantal goede boeken en websites voor u op een rijtje gezet.